Sedapnyaaa😋😋😋
letak banyak2 kacang bende... Memang perghhh😍😍😍
resipi asam pedas ikan kerisi/ikan merah
bahan- bahan (utk 5-6 org mkn)
cara-cara memasak
![]() |
resipi asam pedas ikan kerisi/ikan merah
bahan- bahan (utk 5-6 org mkn)
- Ikan kerisi 4 ekor (potong 2)
- kacang bende (7-8 batang)
- daun kesum (klu nk letak)
- asam jawan
- gula & garam
- bawang merah sederhana besar 2 biji
- bawang putih 4ulas
- kunyit hidup satu batang kecil
- Halia
- cili kering (siap rebus, potong, cuci & buang biji)
Bahan- bahan A untuk dikisar
1. Bawang Putih
2. Bawang Merah
3. Kunyit
4. Halia
4. Halia
5. Cili kering (dh siap cuci, potong, rebus skjp jer)
- Panaskan minyak dan goreng bahan A yg dikisar tu sampai garing (biase aku goreng dalam 15-20 minit)
- Masukkan garam secukup rasa
- Kemudian masukkan pula kacang bende dan gaul
- Then masukkan pula air asam jawa, ikan kerisi dan daun kesum
- Last sekali gaul2 sedikit dan tutup periuk serta biarkan dlm 10 minit (agak2 dh masak...ikan dh lembut bolehla tutup api dan angkat)
- dah siap!! memang senang sgt!
ni 👆🏿bawang merah, bawang putih ngan kunyit utk dikisar sekali ngan cili kering cili kering ni biase aku gunting dulu pastu rebus dlm 2-3minit je dan tutup cuci bersih2 dan buang bijik die |
ini cili kering yg dh siap di rebus dipotong, direbus sekejap dan siap dicuci |
Bahan-bahan A yang dikisar |
ini ikan kerisi yg telah dipotong, sedikit air asam jawa dan kacang bende |
bila dh goreng sambal tu agak2 dah garing masukkan kacang bende, asam jawa dan ikan tu... ikut step ye.. bende, asam jawa & ikan... itu cara aku.. |
oraittt ni yg dh siap! look nice kan... boleh la di mkn utk 3-4 orang ker... selamat mencuba👌 TIPS rahsia kalau nk masak sedap ngan tahan lame goreng pun kene la lme sikit.. biase aku dlm 15-20 minit aku mmg suke kisar lebih2 sikit bhn2 ni.. so klu dh msak ikan tu dlm 4 ekor je boleh la ltk satu bwg besar ngan 2 ketul beg putih & kunyit sikit..... kalau ada lebih aku simpan stok..ni kalu ada yang tak nak pedas dan pekat boleh simpan sikit ni aku saje kisar lebih coz senang aku nk wat stok.... bhn yg tdi tu separuh drpd bhn yg dikisar tu dimpn dlm bekas & msukkn dlm freze kasi beku... so klu blik kje dh petang tu tggl goreng je dan msukkn ikan ngan air asam... jimat mase!!! |
No comments:
Post a Comment