bahan-bahan
1. Bawang Merah 3 biji (bahan kisar)
2. Bawang Putih 5 biji (bahan kisar)
3. Halia ( bahan kisar)
4. Kunyit (bahan kisar)
5. Kentang 2 biji (di potong 4)
6. Serbuk kari ayam dan daging Adabi
7. Daun kari
8. Santan (1 biji kelapa)
9. Bunga lawang 3pcs
10. Kayu manis 2 batang
11. Asam keping 3 keping
* kalau ade terung boleh letak..
Cara-cara membuatnya...😉
1. Kisar hingga lumat bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit
2. Masukkan serbuk kari adabi kedalam mesin pengisar sekali campur dengan bahan kisar tadi. Kisar hingga sebati
3. Panaskan minyak (anggaran minyak 4-5 susu besar)
4. Apabila minyak dah panas masukkan bahan dikisar tdi dan goreng hingga agak garing...kira2 5 minit dan masukkan bunga lawang & kayu manis
5. Kemudian masukkan daging ayam dan gaul rata
6. Masukkan daun kari dan asam keping
7. Masukkan santan
8. Masukkan garam dan gula secukupnya
ini adalan bahan-bahan yang perlu di kisar, mula2 aku akan kisar bawang putih, bwg merah, kunyit dan halia. Bila dan halus aku akan masukkan sebuk kari babas tu & kisar sekali
kira2 setengan ekor daging ayam yang telah dipotong & dibersihkan
kisar sampai hancur
letak sedikit minyak & goreng bahan yang dikisar
![]() |
masukkan kayu manis dan bunga lawang...goreng hingga agak gating la...biase aku lme sikit dlm 5 minit gitu... |
![]() |
masukkan daging ayam yangtelah dipotong dan dibersihkan |
![]() |
gaul2 hingga rata |
![]() |
kemudian masukkan santan |
![]() |
ni dah siap 😘😆 |
No comments:
Post a Comment