Sebelum ini aku ada kongsikan resipi kari ayam...sama ja kalau ikutkan bahan2 nya..tapi kali ni aku cuba untuk secara lebih terperinci..harap2 dapat memudahkan untuk memasak..🤗😀😊
Bahan2 nya adalah seperti berikut:-
1. Bawang merah 3 biji (dikisar)
2. Bawang putih 3 ulas (dikisar)
3. Serai 2 batang (kisar 1 shj)
4. Halia (dikisar)
5. Kunyit (dikisar)
6. Asam Keping 3 keping
7. Kayu Manis
8. Bunga Cengkih
9. Sebuk Kari Daging Babas 100gram
10. Daging 400 gram
11. Santan 500 gram
12. Garam secukup rasa
13. Gula secukup rasa
14. Minyak masak
Cara2 memasak....👌😊
1. Bersihkan daging dan potong/hiris ikut selera masing2. Aku suka potong kecil2.
2. Kisar halus bahan2 seperti bawang putih, bawang merah, sebatang serai, kunyit dan halia.
3. Masukkan serbuk kari Babas
4. Masukkan asam keping
5. Masukkan daging
6. Gaul daging dan rempah tutup dan biarkan selama kira-kira 20 minit sehingga daging lembut.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa
8. Masukkan santan
9. Gaul-gaul dan biarkan kira-kira 3-5 minit
10. Gaul rata dengan api yg kecil dan tutup
![]() |
serbuk kari dan kayu manis yg aku guna |
![]() |
bahan2 untuk dikisar |
![]() |
sebatang serai untuk di ketuk |
![]() |
daging 400gram |
![]() |
daging yang dipotong kecil dan dibasuh |
![]() |
serbuk kari daging jenama Babas |
![]() |
bahan yang dikisar tadi dicampur dengan serbuk kari Babas dan dikisar sekali |
![]() |
panaskan minyak dan goreng bahan yang dikisar tadi selama kira2 10 minit..masukkan bunga cengkih dan bunga lawang |
![]() |
masukkan serai dan daging |
![]() |
santan yang telah diperah kira2 500 gram |
![]() |
gaul rata dan masukkan garam secukup rasa |
![]() |
masukkan garam secukup rasa |
![]() |
gaul2 tutup dan biarkan selama kira2 20 minit |
![]() |
jika daging sudah lembut..boleh ditutup api |
![]() |
dah siap😋😊 |
No comments:
Post a Comment